jag tänker på er och det gör mig så glad

 

Att vara med er är knappt ett val

Det är ett behov 

En kvot som måste fyllas 

Ett beroende som måste tillfredsställas 

Jag skriver om så bara för att få vara närmare er 

 

Man öppnar fönstret och det är varmt och då känner man såhär

Det är lika bra att jag stannar här i sängen 

För det blir inte mer än såhär 

 

Elina bryter näsan mot vårt bastugolv

"Du kunde ha dött så du får vara glad att du lever"

Och så är vi det tillsammans en stund 

Glada över att vi lever 

Att man överlevt sina stup och sina infall 

Linjerna i era händer, jag kan dem utantill och det gör mig så lugn 

 

Vi satt på taket till vårt hus och jag var livrädd verkligen, jag har glömt bort hur höjdrädd jag är

Jag har glömt bort att vara rädd härute 

Att balansera rövfull på ett tak eller face-planta (haha vilket hemskt ord) på ett bastugolv och tro att "nu dör jag" men så klarar man sig och alla man älskar skålar när man kommer ner eller så applåderar man gemensamt åt Elinas första näsblod och så börjar livet om 

 

Och så ligger man i sin säng och det luktar whiskey och öl och svett och rök och man öppnar fönstret på vid gavel och tror att man ska frysa men så är man ändå varm

Och så känner man

Det är lika bra att jag stannar här en stund till


en essä om sex som kapital som jag skrivit (den e lång men ville spara den här)

Heterosexet behåller sin förstaplats som patriarkatets absoluta favoritsex. Men kvinnan har också fått plats på prispallen. Så länge hon inte till exempel, gud förbjude, ifrågasätter, kritiserar eller problematiserar heterosexet. Det är också det denna essä kommer att handla om. (Tyvärr kommer denna essä enbart behandla sex ur en heterotjejs perspektiv, vilket ju bara är en del av allt sex som finns). (Och så kommer den handla lite om Tone Schunnesson för hennes debutroman har betytt jättemycket för min hjärna).


Sveriges unga har genomgått ett sk. feministiskt uppvaknande. I och med den senaste feministiska vågen har vissa sanningar avslöjats som lögner, vetenskap har avklätts som myter, teorier har reviderats och ersatts. En inställning som överlag har ändrats är den om heterotjejers inställning till sex. Man skulle väl förenklat kunna påstå att den generella uppfattningen förut var att vi inte kunde njuta av sex, utan att sex existerade främst för reproduktion eller för att män skulle få sig ett skjut. Den sk. kvinnliga njutningen var liksom inte en grej som man riktigt behövde tänka på om man överhuvudtaget erkände att det fanns någon sådan. (Gubbar som var unga skrämmande nyligen tar sig om magen och fnissar hysteriskt åt detta vansinniga påhitt). Betyder det att vi inte skulle ha sex? (Samma gubbar sätter nu kaffet i halsen). Naturligtvis inte. Tjejer skulle ha sex med killar utan att ställa krav eller klaga.


Denna uppfattning har i alla fall generellt förändras, och de flesta (hoppas jag???) i Sverige idag kan ändå medge att det finns njutning för tjejer (och människor med fitta överlag) vid sex. Och folk har äntligen börjat prata om det! Halleluja! Kolla!! Vi gillar sex! Alla nöjda och glada.


Eller..?


För en sak ska gudarna veta, och det är att patriarkatet inte ger sig i första taget. Patriarkatet har delvis i vissa delar av samhället förlorat viss kontroll över kvinnor och kvinnligt kodade kroppar. Men okej. Patriarkatet förnyar sina strategier. Alltså. Förr i tiden: Tjejer gillar inte sex. De måste ändå ha det utan att ställa krav eller klaga.

Nu: Tjejer, (och folk med fitta överlag) gillar sex. Låt de ha det! För guds skull, med hur många som helst och överallt (helst med killar förstås)! Men: de ska inte få för sig att de kan ställa krav eller klaga för den sakens skull. Eller ännu värre: neka killar sex?? Om ni nu älskar sex så mycket bevisa det!! Nu gillar ni läget, okej???


Och visst är det helt underbart att jag äntligen kan få göra som killar sedan någon gång efter dinosauriernas död gjort- dra hem någon, ligga med den, glömma dess namn och högljutt prata om det med mina vänner. Kanske till och med hänga ut ett dråpligt ligg på twitter. Det är en härlig tid att vara vid liv i


men


det finns ju också stunder då jag och andra med mig kanske inte njuter av att ligga med okända eller kända män. Att som tjej ha sex med en okänd man är något av det absolut farligaste man kan utsätta sig för, ändå förväntas jag vilja njuta av denna fara, säg, varje gång jag går ut på krogen.


Unga heterosexuella tjejer har i studier som genomförts under de senaste fem åren i Sverige talat om att de känt sig som “underlägsna feminister” om de inte tagit vara på den senaste feministiska vågens sexuella möjligheter. De har upplevt att folk runtomkring dem uppfattar dem som:

“sexuellt kuvade”, “för rädda för att våga undersöka sin sexualitet” eller att de “fortfarande är ägda av patriarkatet”

so be it

(liksom varför ska en människa skämmas för att den är ägd av patriarkatet??? I så fall är det ju en gemensam skam som vi, alla som existerar i dagens samhälle, delar)

men det kan ju också vara såhär att:

Man, hör och häpna, kanske har ett intresse som man prioriterar högre än att ha sex med en man.

Man kanske inte överhuvudtaget kan bli sexuellt upphetsad av en främling.

Man kanske helt enkelt inte har lust.


Problemet är att den typen av inställning till sex (bland måååånga andra, men det kanske någon annan kan skriva en essä om) inte hålls lika högt av patriarkatet. Sex säljer. Men bäst säljer det sexet som patriarkatet godkänt. Sex kan användas som en typ av socialt kapital. Om du har rätt sorts sex förstås. Och vilka avgör vilket sex som är rätt? (Gubbarna sträcker malligt på sig).


Tone Schunnesson skrev sin roman “Tripprapporter” där 99% av de sexuella erfarenheterna, för den kvinnliga huvudpersonen, med män innehåller något som man kan uppfattas som en skavande, obehaglig känsla. Skribenten Malte Persson kritiserade i augusti 2017 hennes sätt att gestalta sex.


“Ska det inte vara vackert? Kan inte sex vara skönt och alldeles underbart kanske, även för unga tjejer????” (Ok, han uttryckte sig inte såhär men det är ungefär kontentan av det han sa. Han upprördes över att Schunnessons romankaraktär inte “gillade läget”).


Jo. Sex kan vara skönt och alldeles underbart. Jag tror att det är få i vår kontext som skulle hamna i chocktillstånd om en ung tjej hade bekräftat de uppgifterna. Och naturligtvis är det viktigt att komma ihåg, att sex kan vara intressant även för folk som inte är gamla cis-killar som Malte Persson. Vi kommer ihåg att påminna varandra om det så vi inte glömmer visst?


Här är en annan grej som kan vara intressant att komma ihåg: Även om patriarkatet gärna vill att jag som tjej som har sex med killar inte ska klaga eller ställa krav, finns det mycket som jag vill klaga eller ställa krav på. Och därför är det kanske viktigt att heterosex i konsten och litteraturen gestaltas även som något som kan vara obehagligt eller skava. Det behöver inte vara ett övergrepp som får det att skava (även om det av den anledningen också är viktigt att kunna ifrågasätta sex), utan kan handla om en påtaglig maktobalans, en onice stämning eller bara att det är tråkigt (and girls just wanna have fun som bekant).


Visst är det härligt, underbart, livsviktigt att även jag som kvinna får ha okomplicerat sex utan konsekvenser eller samvetskval. (Och visst är det härligt, underbart, livsviktigt att man fattat att även folk med fitta kan få orgasm). Herregud, låt mig ligga runt!!! Låt mig tumla så till den milda grad!!! Låt mig utan vidare eftertanke kasta mig i sängs med vem som helst när som helst!!!!!!

Problemet är väl bara att jag förväntas ha okomplicerat sex. .

I ett patriarkat.

Det kan finnas ett värde i att inte automatiskt tillskriva allt sex jag har med män enbart de positiva egenskaperna.

Det kan finnas ett värde i att inte mena att varje gång som jag ligger med en man, och inte upplever sexet på ett mysigt sätt (utan kanske oroar mig för att jag ska bli gravid, få ont eller bara inte njuta) beror det på att jag är sexuellt kuvad, fångad i en ålderdomlig form, eller har sex med dåliga taskiga killar, utan man kanske kan glutta på dörren till att det bara ibland är riktigt jävla svårt att ha sex med killar i ett patriarkat.


Såhär kan det ju vara:

Jag är en person som killar vill ligga med, jag gillar att ligga med killar, kanske en, kanske jättemånga och jag upplever det inte som ett problem utan bara nice och gött.

Det är väl härligt och underbart!

Men det skulle vara härligt och underbart om det samtidigt fick vara såhär:

Jag är en person som inte vill ligga med killar, som inga killar vill ligga med, som tycker det är jobbigt och svårt att ligga med killar och det ska inte rubba min status ett jävla dugg.


Låt sex vara okomplicerat och enkelt! Herregud låt det vara det lättaste och roligaste och härligaste och trevligaste. Men låt det kanske också i situationer där det är helt jävla fucked up eller orättvist eller bara ointressant, få vara det. Låt mig få ifrågasätta eller tacka nej till sexuella erfarenheter utan rädsla för att mitt sociala kapital ska raseras.


Patriarkatet vill en massa jävla saker och en av de är att man helst ska vara en “ heterosexuell kvinna som okomplicerat njuter av att ha sex med män”. Jag vill att tjejer (och alla som har sex med killar) ska få njuta av sex! Jag vill bara inte att vi ska känna oss tvungna att njuta av sex! Jag vill att man ska få klaga, säga nej och ställa krav,


även om det innebär att man kräver en sak av en kille,


trots att vi vet att det är strängt förbjudet.

 

den minsta av alla myror

 




Varför gråter jag alltid när jag cyklar?

Tills jag vet det måste jag fortsätta att skriva

jag är hemskt ledsen



jag har ingen vidare lust att gestalta detta

jag ber om ursäkt på förhand,

men exakt såhär känns det att cykla in i solen:

Jag är den minsta av alla myror

tyngden av allt jag ännu inte varit med om är omöjlig att bära

 

Såhär är det

(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
hörde idag ett gammal avsnitt av lilla drevet där de pratar om att det är typiskt vår narcissistiska och lata generation medelklassungar att ställa sig över att typ "jobba" eller på annat sätt bidra till samhället för att man tycker sig vara bättre och viktigare än så 
 
med det sagt har jag i tolv dagar ätit, druckit och levt gott utan att så mycket lyfta ett finger för samhällets bästa och det var heeelt underbart
 
bara varit med min största kärlek STHLM och alla mina kärlekar som finns i den
 
På onsdagen hade jag ett rörande vackert och bra samtal med min barnmorska och söp mig sedan full på dyr alkohol med Jack och på nattbussen hem grät jag av lättnad antar jag? och då skrev jag såhär min lilla anteckningsbok "hjärtat är min viktigaste muskel och den har man placerat på utsidan av min bröstkorg. It´s both a blessing and a curse."
Jag vet inte riktigt vad jag menade med det men det kändes viktigt och jag blir lite rörd när jag läser det nu haha herregud mitt dumma dumma hjärta vad det kämpar på 
 
och så känner jag:
såhär är det: livet kan vara enkelt och då får man inte göra det svårare än vad det är 
 
hejdå
 
 

Jag har verkligen bara fel och det är det enda rätta

Ni vet den här superbra tweeten som är om typ det här: 
Man brukar klaga på att tjejer "ursäktar" sig med att de läst eller hört nåt istället för att säga att de VET det och att de typ "borde stå på sig" och "lita på sig själva" MEN egentligen är det ju sååååå himla himla rimligt att man inte utgår ifrån att man vet allt eftersom ??? MAN INTE GÖR DET 

Och jag tror att detta kanske är den viktigaste insikten efter mitt snart avslutade (!!!!) år på folkis

Jag vill aldrig mera veta allt 

Alltså; tro att jag vet allt. I ens liv är det nödvändigt med paradigmskiften obv för att man förändras
MEN 
tror man att man vet allt, att man listat ut hur man själv och folk runtomkring en fungerar, att ens uppfattning om rätt och fel är den enda möjliga, så hindrar man liksom de där inre paradigmerna från att skifta och således når man aldrig liksom någon sorts insikt om vad man behöver/ förlorar liksom hela poängen av att vara med folk eftersom det härliga med det är att man kan lära varann en massa saker och fatta nya grejer bara genom nån annans synvinkel? ???????

Okeeeej förlåt för detta men I’m gonna turn it en yttepyttelite into en patriarkal grej hehe

Men jag upplever att det är ett manligt kodat beteende att tycka att man vet allt och att tveka eller undra hur någon annan uppfattar någonting är svagt och dumt och måste straffas med döden
Och lalala könskontraktet lala manligt kodade beteenden får högre status så man försöker ta efter osv i all evighet

Och det förstör tyvärr jorden alltså BONSTAVLIGEN typ för att man alltid vet bäst
Men också det begränsar en som person i att typ veta vad man vill eller uppleva så mycket som möjligt av ens relationer

O det suger ju

Jag ska aldrig mer veta bäst!!! Jag ska fortsätta tveka, fråga, tänka efter. 

Men va fan vet jag I OCH FÖR SIG!!! 

Hehe så slutsatsen blir: det är Såå härligt att inte utgå ifrån att man själv vet allt med det sagt man måste också få lita på det ens mage och hjärna säger en framförallt om typ ett samhälle inte uppmuntrar en att göra det 

Tror jag

RSS 2.0