att läsa 2020

Eftersom jag läst litteraturvetenskap 2019 har jag läst ungefär tre romaner i veckan men hälften var vampyrromaner från 1700-talet så förstås var kanske fem nåt som jag skulle läsa privat. Här är i alla fall det bästa jag läst 2019 (obs det behöver ej vara skrivet 2019)
 
Bränn alla mina brev- Alex Schulman
Fittspännande berättelse om hans gamla släktingar!!!!! Fast också supersorglig :(
 
Kejsaren av Portugallien - Selma Lagerlöf
Jag blev fucking besatt av den berättelsen. Om Jan som blir galen av kärleken till sin dotter. Skrev en essä i Besatt inspirerad av den här romanen, det var nog det jag läst som berört mig mest i år. 
 
Drottningens Juvelsmycke- Carl Love Jonas Almqvist
 
Kul att så många läst denna i år? Skrev min b-uppsats om den (obs högst ofrivillgt) så är kanske lite skadad av den upplevelsen men det är härligt att tänka sig hur det var att gå på maskeradbalen på operan och smyga runt på gatorna i Stockholm för hundratals år sen. En tidig skildring av en icke-binär karaktär som kanske kan va intressant att läsa! Jag hävdade i alla fall det bestämt i min uppsats. 
 
Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg 
Jag läste den för första gången i år när jag redan bestämt mej för att skriva c-uppsats om den. Fan va den är vacker och sorglig och mysig och ledsam och bra. Älskar den romanen. Jag läste också om För Lydia av Gun-Britt Sundström och den är fortfarande en av mina favoriter, så rolig och samtida och man blir så sugen på att gå på konditori och dricka kaffe ur en liten rolig porslinsmugg och ha på sig muff.
 
Skrivliv - Gun-britt Sundström 
Jag har läst typ halva för dte tar så lång tid eftersom jag måste fota eller skriva av eller smsa någon varannan mening. Det är Sundströms gamla dagböcker och det är så jävla bra!!!!!!!!!!!!! så roligt!!!!!! och så melankoliskt fast utan att bli trist, och man känner igen sig i allt och man längtar efter att vara ung och så kommer man på att man är ung och så blir man glad! 
 
Vampyren- Viktor Rydberg 
En otroligt mysig och lättläst liten berättelse i gotikens anda 
 
Farlig Midsommar - Tove Jansson
Jag upptäckte Tove Jansson sent i mitt liv vilket betyder att jag har så mycket kvar! Ja suger på henne verkligen, ( som en karamell alltså) så att jag alltid ska ha något kvar. Hon är: helt otrolig. Det här var inte min favorit av henne hitills men den var fin och mysig som allt annat. 
 
Jag frågade er om era bästa läsupplevelser 2020 och samalde på mig min lista för vad jag vill läsa nästa år:
 
Normala människor - Sally Rooney 
Arv och Miljö - Vigdis Hjort
Jag for ner till bror - Karin Smirnoff
Röd sjölvbiografi - Anne Carson 
Gift - Tove Ditlevsen 
Créme Fraiche- Susanne Brogger 
Våldgästen - Birgitta Stenberg 
 
 
Va ska ni läsa??? :D 
 
 

Mina nyårslöften

Jag tänker att jag ska definiera mina nyårslöften utifrån några dagar ja minns från 2020

(null)


Här bubbeldrickning på min födelsedag. Jag älskar min födelsedag! Kanske mer än alla andra. Jag älskar jul och påsk och valborg. Mitt enda problem är att jag alltid drabbas av sån förlamande ångest på mina favorithögtider och dagar. Studenten var dödsångest i 14 timmar. Men dagen efter var kanon! Men jag fylls av panik över att dagen jag sett fram så mycket emot inte ska va perfekt ni vet!! Vilket har förbytt alla mina härligaste dagar till mina pissigaste. I år lyckades jag förekomma min ångest genom att gråta 17 timmar i streck dagen innan min födelsedag. Det gjorde att jag hade en helt underbar födelsedag av tårta, bubbel, presenter och skaldjur. Va på loppis och sen spelade jag spel istället för att gå ut. Därför blir mitt nyårslöfte: sök hjälp för du behöver den din dumma fan. Och fira allt! För det är så jäävla kul.  Jag ska nog hitta på en egen högtid osså. 


(null)


En underbar dag i somras, jag var skolledig och hade ledigt från jobbet. Jag och oC åt pannkakor till frukost och sen mötte jag upp Nils och vi köpte picknick och cyklade till (för mej okänd) sjö. Vi hitta en helt egen klippa och kunde bada nakna. (Blir märkligt nudistisk vid vatten). Det var tidig sommar och vi tog våra första dopp och åt grillad kyckling och ost och jag läste högt ur Elis B diktalbum. Sen hoppa vi på cyklarna och hälsade på Live. Vi åt rotsaker och drack cava och rökte 100 cigg på hennes balkong. Nyårslöfte: var ledig från jobbet mer. Var i naturen! Bli bjuden på middag?? Ta dej ett glas och en rök när andan faller på. 

(null)

Fucking underbara Skåne!! Nyårslöfte: tvinga Nils att va ihop med mej. Vara nära havet. 

(null)

Mm det här var i maj. Jag, oC och Amon åt frulle på vår innergård och sen tog jag barbente-premiär och promenerade till il café. Där väntade Love och Laura och vi satt på uteserveringen och försökte få ihop vårt plugg men det gick såklart åt helvete. Vi gav upp och satte oss och åt lunch i solen istället. 

Nyårslöfte: strosa mer och ge dej själv en liten jävla break ibland. 


(null)

Burr det myser i hela kroppen på mej. Vi åkte ner till gänget i Göteborg och firade gustavs födelsedag. Här vansinnes-bakis efter Pustervik i Lisa och madickens soffa framför så ska det låta. 
Nyårslöfte: åk på semester nästan alltid! Och glöm inte bort att det bara är tre timmar i Göteborg. 

(null)

April! Jag va inne i en period av mycket ångest men den här dagen läste jag min Selma Lagerlöf bok på morgonen, och åt sen våffelbrunch med Live. Jag köpte en dyr klänning på stadsmissionen och mötte mamma för libanesisk buffé. Sen åkte vi till Nils café och fikade. Jag kände våren i mej och köpte hem årets första tulpaner. Lagade  en äcklig wok, drack ett glas vin i köket när jag lyssnade på vit päls och sen drack jag sju öl på wollmars. 
Nyårslöfte: gör det du ska men sen: slappa av bara satan!! Drick mer vin i ensamhet och köp mycket blommor. Kom ihåg! Dygnet har många timmar ditt lata djävulskap 

Sammanfattningsvis,

Jag vill börja underordna mej njutningen och skönheten. Jag vill va på en vacker plats och jag vill dricka en kopp kaffe till och jag vill ta en promenad istället för att ta ett extra pass på jobbet. Det är ett behov, inte något jag kan unna mej när jag har tid. Utan skönheten blir jag inte lycklig :( till o med grekerna kopplade ihop orden sanning och skönhet. Det som var vackert var sant och det som var sant behövde vara vackert. Kan vi fucking lära oss nångång frågetecken!!! Att skönhet ibland måste vara prioriterat över funktion och effektivitet. 

Jag vill lära mej att känna mej nöjd med mej själv en endaste liten gång och känna nu har jag gjort det jag ska! Och då ska jag inte göra mer nyttigt och jobbigt utan jag ska slappa! Jag får väl koka soppa på en spik ibland . Jag får väl va lite dålig för min egna framtid ibland då. Jag vill ha det stora slappar-året! Och jag vill hugga i!! Men när jag har huggit i vill jag känna: det där gjorde jag tillräckligt bra även om jag inte gjorde mitt allra allra bästa. Jag vill jobba och fixa och hålla på med något kul projekt eller jobb eller en fest. Vadsomhelst! Som gör att jag får slita mitt hår och sen få se resultatet av mitt arbete och luta mej tillbaka i en soffa med en flaska vin 


Jag vill fortsätta hoppas att kärleken får va lika stor, att ja ger upp på sånt som inte är snällt eller typ riktigt dumt men på det utvecklade sättet, att ja får va med alla jag tycker om, att vi förlåter varann för skitsaker och tar hand om varann, att jag fortsätter skriva och läsa även om ja känner mej som en pajas när ja försöker, att konsten kunskapen kärleken fortsätter va ständiga komponenter i livet plus att ja blir full o dansar ofta för det är så himla kul

Jag vill börja blogga igen för jag tycker om att dokumentera mina dagar och jag saknar att kunna skriva okontrollerat. Ja blir glad om nån fortsätter läsa! Men Annars får det väl va i alla fall

O så hoppas ja att jag får godkänt på min c-uppsats och att jag får fortsätta publicera mina essäer i besatt! 


Tack o hej så länge 






Så mycket för att börja skriva igen

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Jag tänkte ju börja blogga igen. Det har gått trögt men det känns okej för då kan det helt plötsligt bli ett nyårslöfte! Att börja dokumentera mina dagar igen så jag slipper känna som att jag hittat på att jag finns, och att det finns dagar istället för vakuum som jag rör mej i.  Jag har haft svårt att vara nöjd den här hösten. Det är så jobbigt att aldrig känna sig tillfredsställd för man känner aldrig "jag har gjort det jag ska" så varje gång man lutar sig tillbaka med ett glas vin så gör man det på låtsas. 

Här några bilder från när jag försökt göra december. Det har gått helt okej men ungefär 1000 gånger för fort. 

Puss vi ses framöver! 

RSS 2.0